Brainport & Defensie

5-4-2024

Afgelopen voorjaar is de Brainport als eerste Nederlandse regio toegetreden tot een groot innovatienetwerk van de NAVO. Dit gebeurde op voordracht van Defensie als resultaat van een steeds sterker wordende samenwerking.


Sinds de start van Eindhoven Academy in 2015 hebben wij vanuit verschillende defensieonderdelen deelnemers mogen verwelkomen in het LIBRE programma, vrijwel allemaal werkzaam op het gebied van innovatie en het leggen van verbindingen buiten de defensieorganisatie. En allemaal waren zij nieuwsgierig naar de samenwerking in de Brainportregio, de kennis en technologie die hier ontwikkeld wordt en op welke manier ook de banden tussen Defensie en de Brainport versterkt kunnen worden.

Ondertussen kunnen we vaststellen dat de samenwerking tussen Defensie en Brainport meer dan serieuze vormen heeft aangenomen. Begin vorig jaar werd de samenwerking formeel bekrachtigd in het project BITS (Brainport Information and Technology for Security), waarbij staatssecretaris Christophe van der Maat een intententieverklaring ondertekende namens het Ministerie van Defensie met het Ministerie van Economische Zaken, Provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en Brainport Development.

DIANA

En dit jaar heeft dat geleid tot toetreding van Brainport tot het DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) netwerk. Hiermee krijgen ook Nederlandse gemeentes, bedrijven en kennisinstellingen toegang tot internationale onderzoeksfaciliteiten en subsidies. Zo is er een fonds van € 1 miljard beschikbaar voor startups die nieuwe technologieën ontwikkelen die helpen om de bevolking van NAVO-landen te beschermen, en is er een netwerk van bijna 180 testcentra over de hele wereld beschikbaar.

Brainport is de 23e accelerator hub en de eerste in Nederland. Het regionale startup platform ‘The Gate’ (een samenwerking van Brainport Development, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Technische Universiteit Eindhoven, Fontys en het Summa College) zal de loketfunctie voor DIANA uitvoeren.

LIBRE alumni

De samenwerking tussen Defensie en de Brainportregio zal de komende tijd nog verder worden uitgewerkt en door ontwikkeld. Tot ons genoegen zijn daar meerdere LIBRE alumn i nauw bij betrokken. Namens Defensie is Hugo Leyte (LIBRE 9) voorzitter van het kernteam strategische samenwerkingen en daarmee één van de kartrekkers in de samenwerking met Brainport. Desgevraagd geeft Hugo aan dat deelname aan het LIBRE programma hem en zijn collega’s enorm geholpen heeft in het begrip tussen Defensie en de regio. Een andere alumnus is André Wijnveld (LIBRE 7), kwartiermaker van het coördinatiebureau BITS en drukdoende het aanspreekpunt in de regio verder vorm te geven. Daarbij wordt ook weer nauw samengewerkt met andere spelers in het innovatienetwerk van Defensie in de regio, zoals de MINDbase (Military INnovation by Doing) in Eindhoven, die geleid wordt door Bas Klis (LIBRE 15).

Brainport Safety & Security Campus

Naast de 23 accelerators zijn er dus ook 180 testcentra wereldwijd, waarvan 2 in Nederland. Eén daarvan is de Brainport Safety & Security Campus, een unieke samenwerking tussen Brainport Development, brandweer, 13 Lichte Brigade van de Landmacht, douane, politie en de gemeente Oirschot. De campus is gevestigd op legerplaats Oirschot en wordt geleid door Jean-Pierre Schouwenaars (LIBRE 13). Binnen deze campus werken de partners nauw samen aan echte innovatie op het gebied van safety & security. Niet alleen door het ontwikkelen van nieuwe oplossingen, maar ook door het testen en toepassen van bestaande technologie voor toepassingen in het veiligheidsdomein.

Kortom, er gebeurt veel in de regio op dit gebied. En al deze samenwerkingen, alsmede de hieruit voortvloeiende netwerken bieden alle betrokkenen nieuwe kansen in een wereld die momenteel op het gebied van veiligheid helaas onder toenemende druk staat. Laten we met zijn allen proberen niet alleen de regio, maar met onze kennis, innovatie en ons samenwerkingsmodel de hele wereld een beetje veiliger te maken!

Ander nieuws

Hoe gaat het nu met... ?

15-5-2024

GIOVANNI WOUTERS (LIBRE 1), de nieuwe secretaris-directeur van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), het netwerk waarin 21 regiogemeenten samen aan strategische gemeentegrens overschrijdende opgaven werken.


TechUnited wint WK

10-7-2023

Tijdens het wereldkampioenschap robotvoetbal (RoboCup) 2023 in Bordeaux is TechUnited, het robotvoetbalteam van de Technische Iniversiteit Eindhoven, er wederom in geslaagd de wereldtitel te veroveren. In de finale wonnen ze met 6-2 van de falcons.


Brainport voor elkaar

10-1-2023

Het inzetten van de kracht van het Brainportmodel in het maatschappelijk veld is al door diverse Challenge-groepen in het LIBRE programma geopperd en uitgewerkt. Nu wordt dit idee door Brainport Development daadwerkelijk opgepakt en uitgevoerd!