Gewoon omdat het kan...

12-5-2022

Op Strijp-S is in maart in zeer korte tijd de grootste regionale doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd. Samenwerking tussen LIBRE-alumni Luuk Visser en Thijs Eradus maakte dit mogelijk.


Sinds 11 maart melden alle Oekraïense vluchtelingen die in Eindhoven aankomen zich eerst bij Microlab op Strijp-S. Hier verzorgt Sprinplank040 de registratie en om vervolgens zicht te houden op waar de vluchtelingen van daaruit verder worden verspreid. Voor beide organisaties is vluchtelingenopvang geen dagelijkse kost. Maar de beslissing om zich hier samen voor in te zetten was voor Thijs Eradus (Springplank040) en Luuk Visser (Microlab) snel genomen.

Rust, privacy en verbinding

Er is alles aan gedaan om het korte verblijf in Microlab zo prettig mogelijk te laten zijn. Hier dus geen rijen met veldbedden, maar slaapruimtes voor 4 tot 6 personen om rust en privacy te bieden. Mensen die juist elkaars gezelschap op willen zoeken doen dat in één van de vele zithoeken. En voor de kinderen is er een grote speelhoek. Om contact met achtergebleven familie te kunnen hebben, is een computerhoek ingericht en is er wifi en schoteltelevisie in het pand. “De sfeer is goed,” geeft Thijs aan. "Het is een echte community." En zelfs aan de vindbaarheid van Microlab is gedacht. Vooral in de avond zorgen de opvallende blauw-gele lichtprojectie op het pand en de drie schijnwerpers die de lucht in stralen voor, samen met het Microlab logo dat voor de gelegenheid blauw-geel brandt.

Samenwerking maakt het verschil

Waarom Luuk de gevluchte Oekraïners in Microlab opvangt? “Gewoon, omdat het kan,” is zijn korte antwoord. De oorsprong van het contact tussen Luuk en Thijs ligt in hun deelname aan de zesde editie van LIBRE, inmiddels alweer 4 jaar geleden. De ondernemersgeest, het sociale hart en de ervaring in ‘opbouwwerk’ (letterlijk en figuurlijk) van beide heren maakten het mogelijk de vluchtelingenopvang zo snel en goed op poten te zetten. Het bundelen van hun krachten maakt hierin echt het verschil. Thijs: "Toegankelijke en veilige opvang kunnen wij niet zonder partners realiseren. Het is dan nodig dat er mensen zijn die gewoon gas geven en Luuk is daarin net als ik. Uiteindelijk heb ik deelgenomen aan LIBRE omdat ik op zoek was naar meer -wellicht onverwachte- verbindingen binnen het Brainport ecosysteem. Dit is er zo één."

Microlab biedt inspirerende werkplekken aan bedrijven, flexwerkers en ‘creators’. In 7 jaar tijd is de grijze voormalige Philips kolos op Strijp-S omgebouwd tot een succesvolle flexformule voor kantoorruimtes en werkplaatsen. Inmiddels is er ook een vestiging in Rotterdam.

Springplank040 is verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang in Eindhoven: zij laten dak- en thuislozen weer deelnemen aan de maatschappij door hen aan werk en onderdak te helpen. Springplank040 werkt daarvoor samen met organisaties die een positieve bijdrage aan de samenleving willen bieden.

Ander nieuws

Hoe gaat het nu met... ?

15-5-2024

GIOVANNI WOUTERS (LIBRE 1), de nieuwe secretaris-directeur van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), het netwerk waarin 21 regiogemeenten samen aan strategische gemeentegrens overschrijdende opgaven werken.


Brainport & Defensie

5-4-2024

Afgelopen voorjaar is de Brainport als eerste Nederlandse regio toegetreden tot een groot innovatienetwerk van de NAVO. Dit gebeurde op voordracht van Defensie als resultaat van een steeds sterker wordende samenwerking.


TechUnited wint WK

10-7-2023

Tijdens het wereldkampioenschap robotvoetbal (RoboCup) 2023 in Bordeaux is TechUnited, het robotvoetbalteam van de Technische Iniversiteit Eindhoven, er wederom in geslaagd de wereldtitel te veroveren. In de finale wonnen ze met 6-2 van de falcons.